Even voorstellen... Nathalie Goudsmit
Je herkent communicatieadviseur Nathalie Goudsmit aan haar Limburgse G. Ook al woont ze al jaren in Haarlemmermeer, samen met haar gezin en hun vrolijke hond. Tien jaar werkt ze nu bij de crisisorganisatie en sinds 2016 is ze hoofd RAC, Regionaal Actiecentrum Communicatie. Ze vertelt over wat haar werk zo de moeite waard maakt. De incidenten, het belang van de omgevingsanalyse en de bereikbaarheidsstress tijdens hard piket. Jammer voor de hond, maar lange strandwandelingen zitten er dan even niet in. Want je weet nooit of die pieper gaat.
"Ruim tien jaar geleden kwam ik - ten tijde van de Turkish Airlines crash - in aanraking met de crisisorganisatie via het lokaal steunpunt van onze gemeente. Ik vond het maken van omgevingsanalyses bij incidenten zeer interessant. Daarom voelde het 6 jaar leden heel logisch om de stap te maken naar de functie van omgevingsanalist bij de VRK"
"Daar kreeg ik, samen met collega's van andere gemeenten, de kans om vorm te geven aan een nieuwe hardpiketfunctie. Leuk, maar ook best een uitdaging om binnen het actiecentrum communicatie (RAC) een zekere positie te verwerven. In het begin was het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat de omgevingsanalyses ook daadwerkelijk werden geraadpleegd, omdat de omgevingsanalist op afstand werkt. Hierdoor werd hij of zij, ondanks het harde werk en de constante stroom aan nieuwe analyses, wel eens over het hoofd gezien. Dat is nu echt anders. De omgevingsanalist is nu eerder aan zet, omdat hij wordt gealarmeerd vanaf GRIP 1, in plaats van GRIP 2."
Kort rondje voor de hond
"Dat kan overigens tijdens een hardpiketweek wel schippers zijn. Ik probeer zoveel mogelijk te doen wat ik altijd doe, uiteraard met pieper op zak. Alleen een lange strandwandeling met mijn hond zit er niet in. Hij moet het dan doen met een korter rondje om de recreatieplas. En dan nog ben ik altijd opgelucht als ik weer voorbij het verste punt ben. Verder voelt mijn piket eigenlijk alleen als een beperking als er iets onverwachts gebeurt. Mijn familie en vrienden wonen voor een groot deel in Limburg; als ik opeens naar 'het Zuiden' moet, dan is het soms wel lastig."
Goede voorbereiding is het halve werk
"Tijdens mijn zes jaar hardpiket ben ik best geregeld opgeroepen, al vielen de incidenten uiteindelijk gelukkig altijd mee. Zoals op de dag van de aanslagen in Brussel en Zaventem in maart 2016. Ik werd gealarmeerd omdat een trein uit Brussel uit voorzorg werd stilgezet in Hoofddorp. Het station werd ontruimd en later ook de trein. Er werd uiteindelijk niets verdachts aangetroffen."
"Ik weet ook nog dat we de NSS-top in Den Haag in 2014 heel uitgebreid hebben voorbereid en geoefend. Ik werkte toen in het RAC op de Koningin Maximakazerne. Tijdens de top bleef het rustig, zonder noemenswaardige incidenten. Mijn meest recente inzet was afgelopen mei, tijdens de OV-staking. Ook hier was de voorbereiding het meeste werk: de afstemming met alle partners, het maken van een gezamenlijke kernboodschap en nadenken over mogelijke scenario's. Tijdens de stakingsdag zelf was iedereen op tijd paraat op de Zijlweg; de verwachte chaos bleek uit."
Ervaringstips
"Na alles wat ik de afgelopen tien jaar heb geleerd, vind ik de theorie van de omgevingsanalyse en de BOB een heel belangrijke basis. Ik gebruik het ook tijdens mijn 'gewone werk' en raad het iedereen in het communicatie-vak aan. Daarnaast is mijn advies, ook al klinkt het misschien als een open deur, dat het echt belangrijk is om je 'partners in crime' goed te kennen. Weten wie er in je team zit, maakt het contact tijdens een crisis zóveel makkelijker. Maak gebruik van alle netwerkmomenten, ook al heb je het druk, het loont!"