Terug- en vooruitblik MOTO
Vanuit het Multidisciplinair opleiden trainen en oefenen (MOTO) lag de focus afgelopen periode op een aantal thema's die terugkwamen in verschillende leer- en ontwikkelvormen.
Terugblik
Aan het begin van het jaar hebben we een digitale lunchlezing gehouden over de crisisdiagnose en flexibel opschalen, welke goed gevolgd werd door een totaal omstreeks van 80 deelnemers. Daarna hebben we eind januari een eerste themabijeenkomst gezondheid en daarbij direct een sprongetje naar februari waarin de tweede themabijeenkomst gezondheid gegevens is met als basis infectieziektebestrijding. Een interessante middag waarin verschillende sprekers inzicht gaven in inhoudelijke maatregelen, bestuurlijke bevoegdheden, communicatie en risicobeleving.
Vanuit de basis is dit jaar ook weer begonnen met de basiscursus Crisisbeheersing, waarbij opvallend gegeven in de eerste sessie ook een aantal van onze eigen nieuwe medewerkers afdeling Crisisbeheersing deelnamen. Februari werd verder gestart met een training vanuit IM / Netcentrisch werken, waarbij in een ochtenddeel veel praktijkervaring werd opgedaan.
Ook dit jaar zijn we weer gestart met Kort Cyclisch Oefenen )KCO) op OT- en BT-niveau, waarbij het OT begin februari voor een verhitte zomeravond stonden. Een mooie realistische casus die het thema klimaat en natuur een waardige plek gaf. De bestuurders werden in februari ook geoefend en geïnformeerd middels een masterclass met als onderwerp communicatie en als casus een noodlottig ongeval op een kermisterrein waarbij vanuit de oefening pittige persvragen werden gesteld.
Deze maand werd afgetrapt met een lunchlezing over natuurbrandbestrijding, waarbij gegeven de proactief voorbereiden en inzetten meer gaat opleveren dan de beperkte repressie. Door zo'n 60 aandachtig (digitaal) luisteraars werd de lunchlezing aangehoord en werd net als bij de eerste lunchlezing een korte casus in de lijn van de hete zomeravond met een natuurbrand aangetipt. Daarnaast heeft er wederom een grote groep deelgenomen aan de basiscursus en heeft vorige week de kort cyclische oefening voor twee BT's plaatsgevonden. In het ochtendprogramma ging het daarbij over een infectieziekte (longpest) bij een scoutingskamp en in de middag stond een ongeval bij Tata Steel centraal.
Er is nog veel meer gebeurd de afgelopen periode. Zo hebben wij in maart een onorthodoxe training gegeven over voorwaarts denken en handelen, waarbij eerder een afvaardiging van ons eigen team alszijnde proefpersonen hebben gefungeerd. Diezelfde maand zijn er tevens de CoPI-oefendagen die in een ochtend- en middagdeel gesplitst zijn en gegeven de inhoud voor leuke en interessante uitdagingen hebben gezorgd op wat te doen met minder valide personen. Is er eind maart wederom een masterclass voor bestuurders gegeven en heeft er een tweede training IM plaatsgevonden.
In mei hebben we daarnaast een zeer goed bezochte CoPI-oefendag gehad waarbij we het thema Evenementen hebben behandeld. Met daarbij de enthousiaste input van de evenementenorganisatoren konden we een realistisch afstemmingsoverleg koppelen aan de CoPI-oefendag en werd deze ook nog eens realistisch uitgevoerd in het festivalgebied van Spaarnwoude.
Vooruitblik
De komende periode staan er ook weer verscheidene leer-, ontwikkel-, oefen- en trainingsmomenten gepland. Zo hebben we een training kort cyclisch oefenen voor het Beleidsteam, een basiscursus Crisisbeheersing en een informatiesessie over Tata Steel. Begin juli staat een lunchlezing gepland waarbij een expert de luisteraars zal meenemen in de wereld van Nationale Crisisbeheersing.
We kijken tevens uit naar de multistafoefeningen in juli en december van dit jaar, alwaar we natuurlijk en vanzelfsprekend al druk mee bezig zijn ons daarvoor op de juiste wijze te prepareren en voor te bereiden.
Meer weten?
Neem dan contact op met team Crisisbeheersing via crisisbeheersing@vrk.nl.