Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Even voorstellen... Marc Verhaar

Een oude rot in het vak, zo mogen we Marc Verhaar gerust noemen. Zeer ervaren op het gebied van het trainen van crisisteams. Op 1 februari start hij als beleidsadviseur vakbekwaamheid crisisbeheersing. En wordt ook medeverantwoordelijk voor de organisatie van OTO-activiteiten. Hij vindt dat deelnemers soms best een beetje mogen worstelen om boven te blijven maar dat ook vooral wordt stilgestaan bij hetgeen functionarissen goed doen tijdens trainingen en oefeningen.

 “Vanaf 1 februari 2020 ga ik de rol van beleidsadviseur vakbekwaamheid crisisbeheersing vervullen bij het veiligheidsbureau Kennemerland. Daarvoor werkte ik bijna vijf jaar met veel plezier binnen de VRK bij de GHOR als vakspecialist opleiden, trainen oefenen. Dat deed ik voor zowel de GHOR als de GGD, dus voor de acute en de publieke gezondheidszorg.”

“Ik ben 43 jaar en woon met mijn vrouw Bébel en onze vizsla Lemon in Sassenheim. Mijn vrije tijd vul ik in met bijvoorbeeld windsurfen, fitness, motorrijden, lopen met de hond en vooral veel lezen.”

Van COT naar de brandweer
“Van huis uit ben ik bestuurskundige. Daarnaast heb ik recent de studie Master of Crisis & Public Order management (MCPm) afgerond. Ooit ben ik mijn loopbaan begonnen bij het crisisonderzoeksteam (COT). Via het COT heb ik een overstap gemaakt naar de regionale brandweer Amsterdam en omgeving waar ik het ROT en het BT trainde en beoefende. Daarna heb ik ongeveer tien jaar bij Trimension - een bureau dat crisisteams opleidt en beoefent - gewerkt voor ik mijn overstap maakte naar de regio Kennemerland.”

“Binnen de crisisorganisatie ben ik hoofd informatie geneeskundige zorg (HIN GZ) bij de GHOR en ik kan bij opschaling van het GGD-crisisteam de clustermanager medische milieukunde (MMK) vervangen als procesleider MMK.”

Nuttig maar ook boeiend
“Op het gebied van OTO vind ik het belangrijk dat de activiteiten naast nuttig, vooral ook boeiend zijn. Daarnaast moeten ze voldoende uitdagend zijn, het liefst tot het punt waarop deelnemers een beetje moeten worstelen om boven te blijven. Dan leren ze volgens mij het meest. Ik vind het bij OTO-activiteiten vooral belangrijk een sfeer te creëren waarin deelnemers zaken open en eerlijk met elkaar kunnen bespreken. Zowel positieve punten als punten die beter kunnen.”

“Ik heb er zin in om samen met mijn nieuwe collega’s en alle betrokken organisaties mooie en leerzame OTO-activiteiten te gaan organiseren! Vast en zeker tot binnenkort bij de voorbereiding op of tijdens een opleiding, training of oefening.”