Werken aan compacte en leesbare plannen
Herken je dat? Je zit midden in een incident en hebt nog vijf minuten over voor het volgende overleg. Je hebt eigenlijk niet genoeg tijd om de plannen erbij te pakken. Toch wil je als crisisfunctionaris even checken of je geen belangrijke aandachtspunten over het hoofd ziet. Na veel zoeken vind je een handboek van zeventig pagina’s. Laat maar zitten…
Die zoektocht wordt binnenkort verleden tijd. Het Veiligheidsbureau introduceert de eerste twee vernieuwde MSK’s (multi-scenariokaarten) en zo zien ze eruit:
Meer zullen er zeker volgen, omdat we het gebruiksgemak willen vergroten. Met een MSK kan de belangrijkste informatie snel worden gevonden. De kaarten hebben dezelfde, vaste indeling en vorm. Ook zijn ze aanvullend op de bestaande plannen.
Uitgangspunten
De MSK kan gezien worden als samenvatting. De kaart toont de belangrijkste aandachtspunten voor de kolommen en de multidisciplinaire crisisorganisatie. Elke kaart heeft deze uitgangspunten:
- Uniform en eenduidig: zodat informatie snel gevonden wordt
- Concreet: noodzakelijke informatie en een samenvatting van plannen en procedures
- Kort en bondig: vermijden van vakjargon
- Compact, handzaam en snel aan te passen
- Gezamenlijk ontwikkeld met onze partners in de regio
Aansluiten bij de gebruiker
We hopen dat de MSK’s aansluiten bij jouw wensen. Daarom willen we de kaarten toetsen bij overleggen en oefeningen, zodat we ze jaarlijks kunnen actualiseren. De kaarten worden in samenwerking met de kolommen opgesteld. De voorzijde bevat aandachtspunten voor crisisteams, de hoofdprocessen en de bestuurlijke uitgangspunten. De achterzijde heeft monodisciplinaire informatie, die multidisciplinair relevant is en meer achtergrondinformatie betreft.
Planning
Op 2 december heeft het Tactisch Overleg ingestemd met de vormgeving en inhoud van de MSK’s. De uitwerking van de andere kaarten start volgend jaar. De onderwerpen uit het Risicoprofiel zijn als eerste aan de beurt, we beginnen met het thema Vitaal. Ook volgen dit jaar de kaarten voor het Incidentbestrijdingsplan Noordzeekanaalgebied en Rampenbestrijdingsplan Tata Steel. Ook kunnen MSK’s ontwikkeld worden voor evenementen zoals de DGP, mocht dat wenselijk zijn.
Waar kan ik ze vinden?
Nieuw ontwikkelde MSK’s worden duidelijk geïntroduceerd en meegenomen in het MOTO-programma. Na de introductie zijn de kaarten terug te vinden op de rampenschijf, crisisconnect en als hardcopy in RCC-map.
Wil je meer weten? Mail ons gerust via vbk@vrk.nl.