Bestuurlijke netwerkkaarten
In de maand april is er een training georganiseerd met het thema Bestuurlijke netwerkkaarten. Het doel van deze training: verdieping op de (basis)kennis ten aanzien van bevoegdhedenverdeling en het kunnen omgaan met de bestuurlijke netwerkkaarten.
De doelgroep van deze training is: (loco)burgemeesters, gemeentesecretarissen, het OM, adviseurs BT , operationeel leiders en ondersteuners.
Tijdens deze training is ingegaan op de term ‘bevoegd gezag’, de (bestuurlijke) bevoegdheden in de algemene- en functionele keten ten tijde van rampen en crises, en de relativiteit van het opperbevel.
De burgemeester of voorzitter van de veiligheidsregio is opperbevelhebber in het kader van openbare orde en veiligheid. Mocht een crisis (ook) andere gevolgen hebben, bijvoorbeeld in een functionele keten als de gezondheidszorg of het milieu, gelden ook andere communicatie- en besluitvormingslijnen.
Dit samenspel vraagt van de burgemeester bewustwording omtrent eigen rollen en verantwoordelijkheden en die van anderen, zodat optimaal samengewerkt kan worden t.a.v. een crisis en de gevolgen hiervan.
In dit kader kwamen de volgende thema’s aan bod:
- Handelt de burgemeester vanuit zijn of haar 'normale' bevoegdheden, of is sprake van de inzet van 'noodbevoegdheden';
- De bijbehorende begrippen proportionaliteit en subsidiariteit;
- De bestuurlijke netwerkkaarten als hulpmiddel;
- De rol en positie van leden van het BT als de adviseurs en de operationeel leider.
In deze training zijn we gestart met een korte terugblik op de basiskennis voor wat betreft functionele en algemene kolom. Wat zijn rijksheren en wat is hun rol? Aan de hand van diverse voorbeelden (corona, hoogwater, aanslag Utrecht) is laten zien hoe bestuurlijke netwerken in de praktijk functioneren.
Vervolgens zijn er diverse crisistypes nader besproken aan de hand van de bijpassende bestuurlijke netwerkkaart.
Doel was dat deelnemers inzicht kregen in hoe de netwerkkaarten in elkaar zitten, maar vooral wat de toegevoegde waarde van de kaarten is in bestuurlijke samenwerking en inhoudelijke analyse. Aan deze training deden ongeveer 30 BT leden aan mee en is zeer succesvol gebleken bij de deelnemers.