Symposium Mentale weerbaarheid / PTSS
Het bedrijfsopvangteam (BOT-team) en de VRK nodigen je uit voor het symposium 'Mentale weerbaarheid/PTSS'. Je mag iemand meenemen, zoals je partner, een familielid of een goede vriend(in). We bespreken de mentale impact van ons werk en hoe je elkaar kunt ondersteunen. Ook kijken we naar de rol die je partner of netwerk hierin kan spelen.
Schrijf jezelf en je partner/netwerkintroducé in. Heb je geen partner of kan je partner niet, neem dan iemand mee met wie je lief en leed deelt en die een steun voor je is.
Halverwege de avond splitsen we de groep op in een medewerkersgroep en een partner/netwerkintroducé groep met een apart programma. We vragen de partners/introducés om op het aanmeldingsformulier twee thema’s te kiezen uit de zeven thema’s die vermeld staan, waar zij meer over zouden willen weten.
Praktische informatie
Voor wie
Medewerkers rijdende dienst en meldkamer centralisten ambulancezorg + introducé.
Datum
Woensdag 29 januari 2025
Tijd
- Inloop: vanaf 18.30 uur
- Start: 19.00 uur
- Einde: 22.15 uur
Locatie
De Zoete Inval, Haarlemmerstraatweg 183, 2065 AE Haarlemmerliede
Scholingspunten
Drie punten, voor V&VN leden zijn dit ODA punten
Programma
18.30-19.00 uur: Inloop en inschrijven
19.00-19.15 uur: Plenair een korte opening van de avond door het management
Pauline de Vries van Skils vertelt over het belang van mentale weerbaarheid. Uitleg van het programma en filmpje.
19.15-20.15 uur: Plenaire presentatie door Erik Krikke
Erik is operatieassistent geweest bij defensie en uitgezonden naar Afghanistan. Daar heeft hij in een kort tijdsbestek PTSS opgelopen. Zijn ervaringen heeft hij beschreven in drie boeken: “Operatie geslaagd”, “Keihard opstaan” en “Onderweg”. Hij heeft hierin zijn up’s en down’s alsmede zijn herstelproces beschreven. Naar aanleiding van zijn ervaringen met PTSS heeft hij een theatershow gemaakt en stelt hij zijn kennis en kunde ter beschikking als gastspreker.
20.15-20.45 uur: Pauze
20.45-21.45 uur: Opsplitsen in een medewerkersgroep en een partnergroep
Medewerkersgroep
De Medewerkersgroep krijgt van Lars Doorduyn en Carla Hoitinga (Het Mentale Uniform BV) een (interactieve) presentatie over het belang van goed slapen en veerkracht versterkende interventies (ademhalen en bewegen).
Partners/ Netwerk introducés
De partner/introducégroep krijgt informatie over wat voor (alarmerende) signalen zij kunnen opmerken bij hun partner en wat dan juist goed/ minder goed is om te doen en horen zij op welke manier zij indien gewenst advies kunnen inwinnen.
Zij kunnen vragen stellen en met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van verschillende thema’s. De groepjes worden begeleid door iemand van het BOT-team. Op de achtergrond is de psycholoog van Skils aanwezig om vragen te beantwoorden. Naast de psycholoog van Skils, zullen ook Erik Krikke en Annemiek Valent (beide ervaringsdeskundige) aanwezig zijn om eventueel aanvullingen te geven en om vragen te beantwoorden.
De thema's zijn:
- Signalen van normale en gestoorde verwerking
- Gedragsverandering na schokkende gebeurtenissen
-
Wel/geen hulp willen op het moment dat er zorgen zijn
- Veerkracht versterkende interventies
- Coping stijlen
- Welke hulp helpt?
- Nieuwe kansen en verder komen
21.45-22.15 uur: Plenair afsluiten met een versterkende oefening
Uitleg over de routekaart en nazorg.
22.15-22.45 uur: Afsluitende borrel
Voor elkaar zorgen doe je niet alleen
Het BOT-team werkt al meer dan 25 jaar op de achtergrond aan het thema ‘mentale gezondheid’. Ons eerste symposium is niet alleen collega's, maar juist ook voor iemand uit hun eigen netwerk. Niemand staat er niet alleen voor. Collega's en naasten zijn de verbindende factor om te herkennen dat iemand het moeilijk heeft en om elkaar te ondersteunen.
Tijdens dit symposium leer je te herkennen wat signalen (kunnen) zijn en wat je kunt doen om elkaar te steunen. Het symposium gaat niet alleen over leren, ook elkaar ontmoeten staat centraal zodat je in lastige tijden elkaar weet te vinden.
We hopen van harte dat je aanwezig bent op 29 januari.
BOT teamleden:
Ambulancedienst: Machteld, Marjolein, Marcel, Francina, Renske, Jessie en Rob.
Meldkamer: Carin en Thomas