Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Wat te doen bij... infectieziekte

Overal om ons heen zijn bacteriƫn, virussen, parasieten en schimmels. Soms wordt je ziek van deze micro-organismen. Meestal wordt je vanzelf weer beter.

Wat is een infectieziekte?

Een infectieziekte wordt overgebracht door mens of dier. De veroorzakers zijn bacterien, virussen, schimmels of parasieten. Sommige infectieziekten zijn zeer besmettelijk. De ernst van een uitbraak van een infectieziekte en het aantal besmette patienten is afhankelijk van de mogelijkheid om de ziekte met medicijnen te behandelen en van de bescherming die mensen al dan niet hebben opgebouwd. Voor veel ziekten bestaan inentingen. Hierdoor komen deze minder voor of verdwijnen zelfs. Voorbeelden van infectieziekten zijn griep, tuberculose, Q-koorts en salmonellabesmetting.

Infectieziekten komen vaak voor. Als er veel mensen tegelijk ziek worden door eenzelfde veroorzaker is er sprake van een uitbraak. Bijna elk jaar is er wel een uitbraak van een infectieziekte of pandemie. Bij een wereldwijde uitbraak van een infectieziekte noemen we dit een pandemie. Een grote uitbraak van een infectieziekte  of epidemie kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Artsen en verpleegkundigen krijgen het erg druk en als veel mensen ziek zijn en niet naar hun werk kunnen krijgen ook bedrijven daar last van. Het openbare leven raakt mogelijk ook ontwricht.

1. Informatie en communicatie

Als er een landelijke uitbraak van een infectieziekte is, geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) informatie via de landelijke media. Als er in de regio Kennemerland een infectieziekte dreigt uit te breken, vind je informatie op de website van GGD Kennemerland. In uitzonderlijke gevallen wordt informatie gegeven via de calamiteitenzender NH Nieuws. Meer informatie over de bestrijding van infectieziekten vind je op de website van het RIVM.

2. Wat kan ik doen tijdens een infectieziekte uitbraak?

Je kunt zelf een uitbraak van een infectieziekte niet voorkomen. Maar de kans op besmetting of uitbreiding van de ziekte kun je wel beperken. Volg hiervoor deze hygiënemaatregelen op:

  • Bij hoesten/niezen: gebruik altijd papieren zakdoekjes. Gooi ze na gebruik direct weg. Houd bij niezen en hoesten je hand voor je mond, hoest tegen de binnenkant van je arm. Hoest niet in de richting van iemand anders.

  • Was regelmatig goed je handen, vooral na toiletgebruik. Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes.

  • Zorg voor een goede hygiëne bij het bereiden van eten.

  • Heb je hulp nodig? Maak afspraken met familie, vrienden en/of buren.

  • Blijf zoveel mogelijk thuis als je een besmettelijke ziekte hebt.