Wat te doen bij... infectieziekte
Overal om ons heen zijn bacteriƫn, virussen, parasieten en schimmels. Soms wordt je ziek van deze micro-organismen. Meestal wordt je vanzelf weer beter.
Wat is een infectieziekte?
Een infectieziekte wordt overgebracht door mens of dier. De veroorzakers zijn bacterien, virussen, schimmels of parasieten. Sommige infectieziekten zijn zeer besmettelijk. De ernst van een uitbraak van een infectieziekte en het aantal besmette patienten is afhankelijk van de mogelijkheid om de ziekte met medicijnen te behandelen en van de bescherming die mensen al dan niet hebben opgebouwd. Voor veel ziekten bestaan inentingen. Hierdoor komen deze minder voor of verdwijnen zelfs. Voorbeelden van infectieziekten zijn griep, tuberculose, Q-koorts en salmonellabesmetting.
Infectieziekten komen vaak voor. Als er veel mensen tegelijk ziek worden door eenzelfde veroorzaker is er sprake van een uitbraak. Bijna elk jaar is er wel een uitbraak van een infectieziekte of pandemie. Bij een wereldwijde uitbraak van een infectieziekte noemen we dit een pandemie. Een grote uitbraak van een infectieziekte of epidemie kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Artsen en verpleegkundigen krijgen het erg druk en als veel mensen ziek zijn en niet naar hun werk kunnen krijgen ook bedrijven daar last van. Het openbare leven raakt mogelijk ook ontwricht.