Wat te doen bij... gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen zijn overal om ons heen. We vervoeren ze, slaan het op en gebruiken het. Er wordt veel gedaan aan het verkleinen van risico's door mensen te trainen en veiligheidsmaatregelen te nemen. Als er toch iets gebeurt worden de hulpdiensten gealarmeerd om de oorzaak weg te nemen en de gevolgen te beperken.
Omdat de hulpdiensten eerst ter plaatse moeten komen en onderzoeken wat er gaande is, is het goed te weten wat je zelf in de tussentijd kunt doen.
Er zijn veel verschillende gevaarlijke stoffen. Bepaalde eigenschappen van de stoffen, maken ze gevaarlijk. Zo kunnen stoffen bijvoorbeeld explosief, brandbaar, reactief, giftig, ioniserend of bijtend zijn, of een combinatie daarvan. Gevaarlijke stoffen worden vervoerd over de weg, het spoor, het water en via (ondergrondse) buisleidingen. Bij bedrijven worden gevaarlijke stoffen opgeslagen en bewerkt.
Ondanks strenge wetgeving over het transport, de opslag en het gebruik van gevaarlijke stoffen, kan het wel eens mis gaan. Incidenten waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn, worden vaak bestreden zonder dat mensen in de omgeving daar last van hebben. Maar soms kunnen mensen in de omgeving er toch last van krijgen.