Sluiten
Logo Veiligheidsregio Kennemerland

Wat te doen bij... massale drukte en paniek

Wanneer er veel mensen op een klein oppervlak bij elkaar zijn, kan het massaal druk zijn, bijvoorbeeld op festivals, sportevenementen, herdenkingen of demonstraties. Soms gebeurt er iets onverwachts waardoor iedereen zo snel mogelijk het terrein of gebouw moet of wil verlaten.

Een onverwachte gebeurtenis is bijvoorbeeld een vechtpartij, brand, ontploffing, grootschalige verstoring van de openbare orde (denk aan de Damschreeuwer), een plotselinge weersverandering (noodweer), een ongeval of zelfs een terroristische aanslag. Als een dergelijke gebeurtenis de aanwezige mensen overvalt en laat schrikken, zal een deel van deze mensen willen vluchten. Hierbij zullen mensen in eerste instantie gaan voor de bekende richting waaruit men gekomen is, of voor de dichtstbijzijnde uitgang. Hierbij heeft men doorgaans minder oog voor overige mensen, waardoor het risico ontstaat op verdrukking.

1. Informatie en communicatie

  • Ga je naar een drukbezocht evenement, check vooraf de website van de organisatie voor eventuele veiligheidsmaatregelen.

  • Volg ook berichtgeving in pers, sociale media of eventueel een speciale app van de organisatie.

2. Wat kan ik doen om mij voor te bereiden?

  • Kijk altijd waar de nooduitgangen zijn, zodat je weet welke kant je op moet als er iets gebeurt. Let ook op de bewegwijzering, (digitale) informatieborden en EHBO-posten.

  • Ben je met meerdere mensen? Spreek vooraf met elkaar een ontmoetingsplek af.

3. Wat kan ik doen als er een ongecontroleerde mensenstroom ontstaat?

  • Houd veilige afstand; blijf zoveel mogelijk uit het gedrang.

  • Blijf kalm.

  • Houd je handen voor je borstkas om je eigen borstkas te bewaken en zorg dat je op de been blijft.

  • Let goed op waar je loopt en loop altijd met de mensenstroom mee.

  • Volg de aanwijzingen op van de aanwezige hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance).

  • Help elkaar: til kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn. Help mensen die zijn gevallen weer omhoog. Zorg dat slachtoffers extra ruimte krijgen.

  • Als er gewonden zijn en geen hulpdiensten, bel je 112. Vertel waar je bent en wat er aan de hand is.

4. Wat doet de organisatie?

Wie een evenement organiseert, moet een vergunning hebben van de gemeente. De organisator maakt met de gemeente en hulpdiensten een inschatting van de risico’s. Samen bepalen zij de maatregelen die nodig zijn om risico’s zo klein mogelijk te maken, zoals voldoende EHBO-medewerkers en beveiligers en voldoende vluchtwegen. Ook moet de organisator de bezoekersstromen in goede banen leiden en een coördinator veiligheid benoemen als aanspreekpunt voor de hulpdiensten. Tijdens risico-evenementen zijn hulpdiensten op het terrein of in de buurt, zodat zij snel kunnen ingrijpen als er iets gebeurt.

GGD Kennemerland heeft in samenwerking met de brandweer en politie de belangrijkste risicofactoren op het gebied van veiligheid en gezondheid op een rij gezet op de website. Bij de verschillende risicofactoren staat welke maatregelen je als organisator kunt treffen en vind je verwijzingen naar relevante informatiepagina’s.